Kerstevent

zaterdag 10 december 2016

Op 10 december staat een bezoek aan Mahymobiles, de unieke privécollectie van Ghislain Mahy, op het programma.

Er was eens... de Mahy verzameling, ongeëvenaard door haar veelzijdigheid, uniek in de wereld! Alles wat betrekking heeft tot de automobiel en het wegvervoer sedert 1895 is vertegenwoordigd te Mahymobiles. Elk voertuig heeft een verhaal of een anekdote, en alles straalt passie uit.

Toen Ghislain Mahy in 1944 een Ford T kocht, vermoedde hij niet dat dit het eerste stuk was van een verzameling die tegen het jaar 2000 zou uitgroeien tot een duizendtal auto’s. Gedurende een halve eeuw werd deze collectie stilaan wereldberoemd in het voormalige “Wintercircus” te Gent.

Een selectie van 230 mechanische juweeltjes werd in 1986 overgebracht naar Autoworld te Brussel. Daar pronken ze nog steeds in dit befaamde museum van het Jubelpark.

In 1997 kocht de stad Leuze-en-Hainaut de oude fabrieksgebouwen Ernaelsteen met de bedoeling er een automuseum op te richten. Dit was meteen het startschot voor Mahymobiles waar momenteel meer dan 300 voertuigen permanent tentoongesteld staan. Dit prachtig en ongeëvenaard patrimonium toont de spectaculaire evolutie van de automobiel over zo'n 110 jaar: oldtimers, auto’s uit films en stripverhalen, cabriolets, limousines, reisberlines, prototypes, populaire wagens, brandweerwagens, bussen, bestelwagens, pedaalauto’s, stoomvoertuigen, koetsen, sleeën...

En veel meer nog... speelgoed uit vervlogen tijden en honderden schaalmodellen, een retrospectieve van de tweewielers (fietsen, “grands-bis “ en moto’s), een didactische zaal (motoren en chassis), een mini-piste voor de kinderen, een galerij gewijd aan de evolutie van de carrosserie en de raids. Geniet eveneens van het prachtig uitzicht op een deel van de "reserves": droom van iedere bezoeker om verborgen schatten te ontdekken.

Voor wie dit wil, is er na het bezoek een etentje voorzien.  

Let wel : het zou koud kunnen zijn in het museum, het is aangeraden warme kledij aan te doen.