Nederlands Zuid-Limburg

zondag 15 oktober 2017

Mergelland, krijtland, heuvelland, het zijn allemaal namen die min of meer dezelfde regio in Nederland beschrijven: het zuiden van Nederlands Limburg.

Toerisme is erg belangrijk voor deze regio. Vooral Valkenburg is vanouds een trekpleister met een groot aanbod aan toeristische attracties. Maar ook Gulpen, Epen en Vaals zijn toeristische centra van betekenis.

Het Mergelland staat niet alleen bekend vanwege het natuurschoon, maar ook vanwege het grote aantal rijksmonumenten en beschermde dorpsgezichten. In veel dorpen en gehuchten zijn historische kerken, kastelen en watermolens te vinden. Typisch Limburgs zijn de wegkruizen, die langs veel veldwegen (soms holle wegen) te vinden zijn.

Tel daar nog even de slingerende wegen die dwars door het heuvellandschap lopen bij, en je weet dat deze regio op het lijf van onze MX-5 is geschreven!

We komen samen in Heerlen, alwaar een uitgebreid ontbijtbuffet op ons wacht.

Van daaruit vertrekt de tocht die ons onder meer naar Vaals, het drielandenpunt, brengt. In Vaals kan je de Wilhelminatoren met skywalk beklimmen (3 euro), een dwaaltocht door het labyrint maken (4 euro), het drielandenpuntmonument bewonderen of gewoon kennis maken met een van de vele horecagelegenheden.

Ook de Amerikaanse begraafplaats in Margraten is een bezoekje waard. Hier liggen ruim 8.000 militairen begraven. Verder doorkruisen we ook Geulhem, waar je grotwoningen kan bewonderen. Uiteraard ontbreekt ook Valkenburg niet. En zoals het een toeristische regio betaamt, zijn drank- en eetgelegenheden rijkelijk aanwezig.

Tegen 18u worden we terug verwacht op onze startplaats voor een live cooking buffet: een spektakel waarbij een team van koks en patissiers de meest uiteenlopende gerechten voor u bereiden.