De Westhoek

zondag 21 oktober 2018

De afsluitende rit van dit seizoen brengt ons naar de Westhoek, waar de afgelopen vier jaar talloze evenementen op het getouw werden gezet ter herdenking van de Groote Oorlog, die precies honderd jaar geleden tot stilstand kwam. Ook wij willen in extremis onze bescheiden bijdrage leveren.

Het oorspronkelijke idee om de drie frontsteden Nieuwpoort, Diksmuide en Ieper aan te doen, leek ons al gauw te hoog gegrepen, want dan kregen jullie een rit van om en bij de 200 kilometer voorgeschoteld, en dat kan toch niet (meer) de bedoeling zijn.

Vanop een hoge duin in Oostduinkerke, waar plaats zat is om alle MX-5jes samen mooi opgelijnd te laten neervlijen, rijden we recht naar beneden (bijna) de Noordzee in. We passeren heel vlug al het Albert I-monument in Nieuwpoort en eventjes later begint de pret al met kilometers cruisen langs de IJzer.

In Diksmuide zijn de Dodengang en de IJzertoren stille getuigen van het verwoestend leed van honderd jaar geleden. Maar dan gooien we het over een andere boeg. De Westhoek ligt bezaaid met pittoreske en lieflijke dorpjes, waarvan je soms denkt dat de tijd er is blijven stilstaan. We passeren het onooglijke Sint-Jakobskapelle, gaan via Lampernisse en Eggewaartskapelle richting Oeren, een dorp dat bestaat uit een kerk en een paar huizen en gelukkig ook het authentieke dorpscafé De Leute, om via Alveringem in het charmante stadje Lo te belanden (waar trouwens nog steeds de befaamde koekjesfabriek van Jules Destrooper staat).

Van hieruit zetten we koers naar Fintele en belanden we stilletjesaan bij de paters van Sint-Sixtus in Westvleteren. Na nog een tussenstop in Leisele (De Vette Os bij voorbeeld) wippen we even de Franse grens over. Volgt een bezoekje aan het kasteel van Beauvoorde en dan gaat het via Bulskamp richting Veurne. Oostduinkerke lonkt, en hier kan je nog even verpozen (nog 4 kilometer te gaan!) in het Nationaal Visserijmuseum annex Estaminet De Peerdevisscher.

Oh ja, en dan nog dit : 21 oktober 2018 wordt een lichtbewolkte, droge dag met een zwakke zuidoostelijke wind en een voor die tijd van het jaar aangename 15 graden.

Tot dan!