Langs de Parels van Zeeland

zondag 24 april 2022

De tweede rit van het nieuwe seizoen brengt ons bij onze noorderburen, de provincie Zeeland. We gaan voor een stuk ontdekken wat deze provincie ons te bieden heeft. Laat ons hopen dat het weer meevalt en dat we kunnen genieten van de frisse zeelucht.

De zee is altijd dichtbij

De zee in de naam Zeeland is niet voor niets. Het land ligt ook letterlijk in zee. De landtongen liggen in de Noordzee. De zeearmen Ooster- en de Westerschelde reiken tot diep in het Zeeuwse landschap. De Zeeuwen voelen zich verbonden met de Zee.

Contrastrijke natuur

Zeeland biedt een rijke schakering van natte en droge natuur. Zeeland kent verschillende natuurgebieden. Samen laten zij zien hoe nauw water en land met elkaar verbonden zijn. Elk gebied met zijn eigen, unieke flora en fauna. Het landschap in Zeeland is een afwisseling van schorren, slikken, polders en dijken, maar ook bossen en duinen.

Innovatieve Deltawerken

Bruggen, dammen en tunnels verbinden de Zeeuwse eilanden onderling. Dat is wel eens anders geweest. Vroeger bestond Zeeland uit veel meer eilanden en vormden schepen de enige verbinding over het water. Een van de indrukwekkendste waterweringen van alle Deltawerken ligt in Zeeland: de Oosterscheldekering. Het wordt ook wel het achtste wereldwonder genoemd. De pijlers en schuiven kunnen dicht bij een extreem hoog waterpeil. De Deltawerken zijn na de Watersnoodramp in 1953 gebouwd, zodat een ramp als deze nooit meer kon gebeuren.

Monumentale steden en karakteristieke dorpen

Aan de Zeeuwse kust en landinwaarts vind je monumentale steden en karakteristieke dorpen. Cultuur, winkels, restaurants en cafés. Er valt van alles te ontdekken. De verschillende steden en dorpen hebben elk hun eigen karakter. Maar ook een rijke historie. Dat zie je terug aan monumentale panden. Statige herenhuizen, oude pakhuizen en monumenten uit vervlogen tijden laten het rijke verleden zien. Beleef de idyllische kant van Zeeland in een van haar historische plaatsen. Tegenwoordig kun je hier ook prima shoppen. Je vindt er naast het aanbod van grotere ketens, ook exclusieve winkels. Wij rijden door en langs aantal steden en dorpen, waar je kan proeven van de Zeeuwse gezelligheid. Aan jullie om deze te ontdekken.

Voor wie de verleiding te groot is - Eten uit de zee

Zitten aan de waterkant is natuurlijk nog leuker met een bordje vol Zeeland. Wat daar dan op ligt? Oesters, kreeft, zeebaars, krab, kokkels en natuurlijk mosselen! Mosselen, oesters en de eigen Oosterscheldekreeft. Je kunt niet in Zeeland zijn geweest zonder een mossel of oester geproefd te hebben. De vele visrestaurants in Zeeland hebben ze allemaal op het menu staan. Behalve zeevruchten kennen we hier ook zeegroenten als lamsoor en zeekraal. Een ware delicatesse, vers en gezond. Zilte zaligheden horen bij Zeeland. 

Redenen genoeg dus om Zeeland te bezoeken en achteraf nog eens terug te keren om dit stukje van Nederland beter te leren kennen.

Uiterste inschrijvingsdatum voor deze rit : 17 april 21u59