L'Avesnois

zondag 17 juli 2022

De rit van juli is een herneming van een rit van juni 2014 en vertrekt nabij Chimay. Enkele kilometers na de start bevindt zich aan je linkerkant de Abdij Notre Dame de Scourmont, waar de kaas wordt gemaakt en het fameuze Chimay Trappistenbier wordt gebrouwen. Even verderop heb je aan je rechterzijde één van de bronnen van l’Oise die ten noorden van Parijs uitmondt in de Seine; dit traject van l’Oise werd ook door de eeuwen heen door verscheidene invasielegers gebruikt op weg naar de hoofdstad met als gevolg verscheidene garnizoensteden langs zijn loop.

Vervolgens rijden we over een stukje van het legendarische autocircuit van Chimay, dit was eertijds zo ongeveer 11 kilometer lang en één der snelste van België en bollen zo Frankrijk binnen.  Na enige kilometers en mooie vlotte kronkelwegen komen we dan voorbij het stuwmeer van Val Jolie dat als de belangrijkste verswaterbron ten noorden van Parijs wordt beschouwd. 

Na enkele grotere en minder grote dorpjes komen we dan in Maroilles, bekend van de welriekende kaas. We vervolgen dan terug onze weg tot net over de Samber waar we rechts draaien en de rivier een stukje volgen tot Pont-sur-Sambre.  Van daaruit gaat het dan richting Bavay, het Romeinse knooppunt van 7 heirwegen, en zo zakken we verder af naar Vlaanderen via Quiévrain (welbekend bij de duivenmelkers onder ons), Beloeil en Flobecq om uiteindelijk in Brakel te belanden, het eindpunt van deze rit.

!!! Wegens werken op de weg tussen Couvin en Chimay, kan je de plaats van vertrek enkel bereiken als je van Chimay komt !!!  Volg desgevallend de wegomleiding.

Uiterste inschrijvingsdatum : maandag 11 juli 21u59