Rondje Steenkoolmijnen Limburg

zondag 18 september 2022

De circa 170 km lange rit vertrekt in Heusden-Zolder.

De eerste helft van de rit gaat via de mijngemeenten Beringen - Heusden/Zolder - Houthalen/Helchteren - Genk - As - Eisden/Maasmechelen.

Onderweg zijn er meerdere mogelijkheden om iets te drinken en eventueel iets te eten in één van deze kleurrijke mijnsteden/dorpen. Een aanradertje is Acli Beverlo voor een heerlijke (Italiaanse) koffie en het stationnetje van "Asch". Omdat de afstanden tussen de mijngemeenten wat uiteen liggen zijn er soms wat trajectjes bij die door industriegebied lopen en misschien minder "groen" lijken doch deze gebieden hebben evenzeer hun charme en zijn eigen aan de Mijnstreek.

Het tweede gedeelte van de rit verlaten we de mijnstreek en keren we via Maasmechelen - Dilsen/Stokkem - Opoeteren richting meer het noorden van de provincie Limburg om via Peer - Brogel - Lommel richting Balen - Meerhout - Kwaadmechelen te eindigen in Paal-Beringen.

De rit is dus zo'n 170 km lang - of kort - en is vlotjes uit rijden op max. 5 uur. Ik heb bewust gekozen om zo weinig mogelijk "rechtdoor kruispunten" op te nemen in het roadbook en pas een aanwijzing te geven als het nodig is. Dit om de co-piloten wat te ontlasten en meer te laten genieten van het "mooie Limburg".