De Groene Gordel rond Brussel

zondag 25 augustus 2024

De Groene Gordel is de landelijke zone rond het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en bestaat uit het Arrondissement Halle-Vilvoorde en het westelijk deel van het Leuvense. Deze regio is opgedeeld in drie kleinere regio's:

Het Pajottenland omvat de gemeenten tussen Asse en Halle, de Brabantse Kouters omvat de gemeenten tussen Opwijk en Zemst en het Dijleland ligt tussen Huldenberg en Boortmeerbeek. Ook de Druivenstreek maakt er deel van uit.

Belangrijke steden in dit gebied zijn: Halle (Pajottenland), Vilvoorde (Brabantse Kouters) en Leuven (Dijleland).

De Groene Gordel is een regio met gracieuze parken en tuinen en mysterieuze bossen. Je proeft er de strafste streekproducten zoals de tafeldruif, het witte goud witloof en asperges en niet te vergeten de alom gekende streekbieren die je kan ontdekken in één van de vele, gezellige dorpscaféetjes. Neem zeker een selfie met de mascotte van de Groene Gordel: het Brabants trekpaard! Het ultieme bewijs dat je deze regio bezocht hebt.

 

We vertrekken ’s morgens na een deugddoend ontbijt in Alsemberg, in een etablissement gelegen op de site van een oud papier- en kartonfabriek genaamd “Herisem”. Een prachtige site van 20 hectare beschermd natuurgebied met oa museum en een boerderij.

Ook al is een gedeelte van deze regio rond Brussel sterk verstedelijkt, toch is het verrassend hoeveel groen hier nog te vinden valt. We rijden door het Zoniënwoud richting de druivenstreek en verder naar het noorden door de Brabantse kouters. Om dan terug af te zakken langs het Pajottenland naar ons vertrekpunt. Hier kunnen we ’s avonds genieten van een heerlijke maaltijd bereid door Jeroen en zijn team.

Let wel aangezien het een restaurant is, is er ’s avonds geen mogelijkheid meer om iets te drinken voor diegenen die geen eten gereserveerd hebben.

Hopelijk is de zon van de partij en kunnen we met zijn allen genieten van deze mooie, variërende rit.

UITERSTE INSCHRIJVINGSDATUM : ZONDAG 18 AUGUSTUS 21u59