De vierde Eifelrit

zondag 15 september 2024

Voor onze 4de Eifelrit vetrekken we zoals gewoonlijk in de buurt van Monschau.  Na een vrijblijvend uitgebreid ontbijt vertrekken we voor een rit die bestaat uit lange stukken met weinig situaties, maar met het nodige bochtenwerk.

Als eerste komen we het kasteel van Nideggen tegen.  Zeker de moeite waard om een kijkje te nemen.  Nideggen is een Duits middeleeuws bergstadje, met de nodige horeca, in de Eifel, dat is ontstaan bij de grote gelijknamige burcht uit de 12de eeuw.
Het kasteel Nideggen was jarenlang een familiekasteel van de graven, later hertogen van Gulik. In 1177 begon graaf Willem II van Gulik de bouw van de burcht op de hoge bergrug boven het riviertje Rur, die vanaf Heimbach naar het noorden stroomt.

Als tweede nemen we een kijkje in Bad Münstereifel, een vakwerkstadje uit een plaatjesboek. Het oude centrum ligt binnen de oude, grotendeels nog bewaard gebleven, stadsmuur, inclusief stadspoorten. Dwars door Bad Münstereifel loopt het riviertje de Erft, dat het geheel nog schilderachtiger maakt.   Deze rivier veranderde in een heuse watervloed in juli 2021, toen de streek getroffen werd door alles verwoestende overstromingen.  Rondom liggen de uitgestrekte beboste heuvels van het Naturpark Hohes Venn – Eifel.

Net buiten de stadsmuur liggen 2 parken: het Kurpark am Wallgraben en het Schleidtal. Het kuurpark is een heerlijke plek om op een bankje te zitten en even tot rust te komen en te onstpannen. Bad Münstereifel is een officieel Kneipp-kuuroord. In het Schleital is een bezoek aan het park met de damherten de moeite waard. Dit is 24 uur per dag gratis toegankelijk. Omdat er geen hek tussen de bezoekers en de dieren is, kan het gebeuren dat een hele roeldel opeens over het wandelpad galoppeert. Trouwens: damherten kunnen heel goed klimmen, dus steile hellingen in het park vormen geen enkel probleem.

Een bezoek aan Duitsland is niet compleet zonder een lekker stuk Duitse taart te hebben gegeten. In de Printenmanufaktur kun je kennismaken met streekgebak uit de Eifel. Met veel liefde wordt hier in de traditionele steenoven allerlei lekkers gebakken.

Bij de derde stop, komen we aan bij de befaamde Nürburgring, een heel gekend racecircuit in Nürburg, in de Duitse deelstaat Rijnland-Palts. Op 27 september 1925 werd begonnen met de aanleg van het circuit rond het dorp en het middeleeuwse kasteel Nürburg in de Eifel. De opening was in het weekend van 18 en 19 juni 1927. Het circuit heeft als bijnaam ‘De Groene Hel’ en groeide uit tot een van de beroemdste circuits ter wereld.

Na de rit komen we aan op onze vertrekplaats, waar zij die zich hiervoor inschreven kunnen genieten van het avondeten in buffetvorm.

JE HEBT GEEN MILIEUSTICKER NODIG VOOR DEZE RIT!

UITERSTE INSCHRIJVINGSDATUM : 8 SEPTEMBER 21u59