Mazda start met productie nieuwe MX-5

donderdag 5 maart 2015

Mazda Motor Corporation is vandaag begonnen met de productie van de volledig nieuwe Mazda MX-5 roadster. De modellen rollen van de lopende band bij de Ujina Plant No.1 in Hiroshima en zijn in eerste instantie bestemd voor de binnenlandse markt, waar de verkoop in juni zal starten. De MX-5 komt vervolgens geleidelijk beschikbaar op andere markten, waaronder half augustus in Nederland.

De vierde generatie van de iconische tweezitter belichaamt op een perfecte manier Mazda’s filosofie over voertuigtechniek: de realisatie van rijplezier. ‘Innoveren om te behouden’, was het motto bij de ontwikkeling van de nieuwe MX-5, want Mazda heeft zich gericht op het behoud van de Jinba Ittai rijbeleving (‘ruiter en paard als één’), het fun-element dat elke MX-5 in zich heeft, terwijl tegelijkertijd is voldaan aan de steeds hogere eisen op het gebied van veiligheid en verbruik.

Het geheel nieuwe model is de lichtste MX-5 sinds de eerste generatie en is de eerste met SKYACTIV technologie, met in Europa de keuze uit twee ultra-efficiënte lichtgewicht benzinemotoren met 130 of 160 pk. Andere kenmerken zijn het sportieve Kodo – Ziel van Beweging design, het laagste zwaartepunt tot nu toe in een MX-5 en een nog meer op de inzittenden gericht interieur, geoptimaliseerd voor open rijden. De nieuwe MX-5 is bovendien voorzien van het nieuwe MZD smartphone connectiviteitssysteem en een scala aan i-ACTIVSENSE actieve en passieve veiligheidstechnologieën.

Direct na de introductie in 1989 was de MX-5 verantwoordelijk voor een opleving van de markt voor betaalbare lichtgewicht sportauto´s. Ongeveer 26 jaar en bijna 200 onderscheidingen later is de legende nog steeds even sterk. Met een productie die afgelopen januari de grens van 950.000 eenheden passeerde behoudt Mazda het Guinness World Record voor de best verkochte roadster aller tijden.