Het land van Reynaert de vos

zondag 17 oktober 2021

Het Waasland en het Land van Hulst, waar de route van iets meer dan 180 km doorheen gaat, hebben charmante landschappen en veel cultureel erfgoed voor je in petto. De omgeving waar je doorheen rijdt, kreeg ruim 700 jaar geleden een belangrijke plaats in het middeleeuwse dierenepos ‘Van den vos Reynaerde’. De streek heeft de vos in de loop der tijd in haar armen gesloten en wordt niet voor niets ook wel Reynaertland genoemd.

Wie was de vos die je tijdens je rit door Reynaertland tegenkomt? Reynaert de Vos speelde de hoofdrol in een dierenverhaal dat in de middeleeuwen werd geschreven: ‘Van den vos Reynaerde’. Het satirische verhaal verwijst naar de middeleeuwse samenleving. De dieren in het verhaal spreken en handelen alsof ze mensen zijn. Vooral de adel en geestelijkheid kregen er van de schrijver flink van langs. Het verhaal speelt zich waarschijnlijk af in het Waasland en het Land van Hulst, want in het verhaal wordt verwezen naar deze streken. ‘Int oostende van Vlaenderen staet een bosch ende dat heet Hulsterloo’, luidt bijvoorbeeld een regel van het verhaal. Hulsterloo staat voor ‘bos bij Hulst’.

‘Van den vos Reynaerde’, tegenwoordig meestal ‘Reynaert de Vos’ genoemd, geldt als het hoogtepunt van de Nederlandse literatuur in de middeleeuwen. Hadden vossen in die tijd nog een slecht imago, in de vorige eeuw groeide Reynaert uit tot een populair symbool van de omgeving van Hulst en het Waasland. Er werd een Reynaertgenootschap opgericht dat onderzoek doet naar literatuur en ook het toerisme omarmde de vos. Er ontstonden standbeelden en banken met de afbeeldingen van Reynaert.